Συνέντευξη Περεσιάδεια. Εφημερίδα ΣΤΥΞ

Επίλογος, για τα πρώτα  Περεσιάδεια

Η πρόεδρος και συγγραφέας κ. Αναστασία Ευσταθίου μιλά στην εφημερίδα  «Στυξ» για τα Περεσιάδεια

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος της   Ακράτας «Αναγέννηση», σε συνεργασία με το πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Ακράτας κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία εκδηλώσεις  για το Σπύρο Περεσιάδη με την αφορμή των 150 χρόνων από τη γέννηση του εθνικού δραματουργού.

Η εφημερίδα έχει παρουσιάσει σχεδόν όλους όσους πήραν μέρος  στα Περεσιάδεια. Άφησε ως επίλογο  των παρουσιάσεων για το Σπ. Περεσιάδη τη δασκάλα, συγγραφέα και πρόεδρο του Συλλόγου Αναγέννηση κ. Αναστασία Ευσταθίου.


Ερ. Πότε και ποιος  εμπνεύστηκε  να δημιουργηθούν οι περυσινές  εκδηλώσεις για το Σπύρο Περεσιάδη;

Απ. Οι αρχικές συζητήσεις έγιναν με τον Τάσο Γεωργαντόπουλο το φθινόπωρο του 2004, όπου και του εκμυστηρεύτηκα τις σκέψεις μου. Φυσικό ήταν ο «δάσκαλος» να ενθουσιαστεί και να εκφράσει τις παρατηρήσεις του (να γίνονται κάθε δύο χρόνια, τι θα περιέχει το θεατρικό αναλόγιο, ονόματα εισηγητών κ.ά.). Ακολούθησαν άρθρα στον τοπικό τύπο, και τα πρώτα σχέδια με τα μέλη του Δ.Σ. της Αναγέννησης μπήκαν στο τραπέζι για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση. Εμπνεύστηκα τον τίτλο «Περεσιάδεια», γιατί πολύ απλά η έμπνευση έχει πατρίδα. Ήθελα το συνέδριο, που θα ήταν η κεντρική εκδήλωση, να  πλαισιωθεί από μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων.

Θυμίζω την πολύ σπουδαία πολυεπίπεδη έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας με δημιουργούς του τόπου μας (Μάρω Κουμπή, Κατερίνα Δελλαπόρτα και Ειρήνη Παπαγιαννοπούλου) αλλά και του Ιστορικού Αρχείου του Αιγίου (Γ.Α.Κ) με υλικό από τα έργα του ποιητή και συγγραφέα Σπ. Περεσιάδη.
Η συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή στάθηκε η αφορμή  να τιμήσουμε για άλλη μια φορά τον πνευματικό άνθρωπο του τόπου. Δεν θέλαμε οι εκδηλώσεις μας να έχουν το χαρακτήρα ενός ακόμα φιλολογικού μνημόσυνου. Επιλογή μας ήταν να «γνωρίσουμε» τόσο τον άνθρωπο όσο και το δημιουργό σε ένα ευρύτερο κοινό μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Ένα συνέδριο λοιπόν, με καλεσμένους Πανεπιστημιακούς δασκάλους, σκηνοθέτες, πνευματικούς ανθρώπους ακόμα και πολιτικούς, θα φώτιζε τις πλευρές του «τοπικού μας κεφαλαίου» και θα έδινε μια ολοκληρωμένη εικόνα του ανθρώπου που ζωντάνεψε με την πένα του  τη Γκόλφω.   

Ερ. Ποιοι αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά  της προσπάθειας για την υλοποίηση των Περεσιαδείων;
Η ερώτηση αυτή μου δίνει την ευκαιρία να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων που από κοινού διοργάνωσαν ο σύλλογος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου. Αρχικά το Δ.Σ. της Αναγέννησης,  που αποτελείται από ανθρώπους ευαισθητοποιημένους  στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου (θέατρο, μουσικές παραστάσεις, διοργάνωση καρναβαλιού κ.ά.), αγκάλιασε την ιδέα και προχώρησε  στη σύσταση  της Οργανωτικής Επιτροπής που θα έθετε τους άξονες  που θα κινούμασταν. Η Επιτροπή αποτελείτο από το Δήμαρχο Ακράτας, που αμέριστα και έμπρακτα έδειξε την υποστήριξή του, δασκάλους (Ευανθία Στιβανάκη θεατρολόγο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελένη Σταυροπούλου και Ανθούλα Παμπούκη, φιλολόγους) και τη συγγενή του ποιητή Φωτεινή Περεσιάδη που συγκέντρωσε υλικό και μας το παρέδωσε σε ηλεκτρονική μορφή.  Στην προσπάθεια ανάδειξης του έργου του ποιητή, στάθηκαν αρωγοί ο Κ. Κλάγκος με τη σκηνοθεσία του θεατρικού Αναλόγιου, οι πρώτοι διδάξαντες ηθοποιοί που παρέδωσαν τη σκυτάλη στους νεότερους, ο σύλλογος «Φιλαρμονική» Ακράτας, ο μαέστρος Γ. Χασάπης που συνέθεσε το τραγούδι Η Κόρη του Χελμού, τα παιδιά που αποτέλεσαν τη γραμματειακή υποστήριξη του συνεδρίου και τόσοι άλλοι που λειτούργησαν σαν οργανικά και αναπόσπαστα μέρη των εκδηλώσεων.  

Ερ. Έχετε αντιληφθεί πόσο σημαντική υπήρξε η εκδήλωση;

Θεωρώ ότι τα Περεσιάδεια άφησαν το «στίγμα» τους στην τοπική κοινωνία. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα ονόματα των ομιλητών, τις υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, τις εκθέσεις των καλλιτεχνών, το θεατρικό αναλόγιο στην πλατεία Άι Γιώργη και Μεσορουγγίου; Το κτίριο της Αναγέννησης έζησε μεγάλες στιγμές. Μια από τις συγκινητικότερες ήταν η βράβευση του ιστορικού της  Ακράτας,  Τάσου Γεωργαντόπουλου στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου. Καταφέραμε να τιμήσουμε και να δώσουμε χαρά σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στη μελέτη της ιστορίας της Ακράτας.
Σαν διοργανωτές  κρίνουμε ότι οι εκδηλώσεις  είχαν επιτυχία από την άποψη ότι κατορθώσαμε για άλλη μια φορά να «εμπλέξουμε» διαφορετικούς  ανθρώπους κάτω από ένα κοινό όραμα. Είναι, αν μη τι άλλο, συγκινητικό να βλέπεις τον 75χρόνο «ηθοποιό» να ζωντανεύει σκηνές από τη Γκόλφω που παίχτηκαν τριάντα χρόνια πριν. Είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις το νέο «ηθοποιό» να παίζει δίπλα στους παλιούς, να μοιράζεται τη συγκίνηση και το φορτίο μιας μεγάλης παράδοσης, αυτής του θεάτρου στην Ακράτα. Είναι αισιόδοξο να βλέπεις τη νεολαία του τόπου μας να τραγουδά στίχους του ποιητή και να του αποδίδει το σεβασμό που του πρέπει.

Δε συνειδητοποιώ ποτέ πόσο σημαντική είναι κάθε εκδήλωση παρά μόνο όταν τα χειροκροτήματα σωπάσουν και καιρό μετά, η γεύση της εξακολουθεί και μένει στη μνήμη του κόσμου και στα δημοσιεύματα του τύπου. Αναρωτιέμαι, δεν είναι σημαντικό το γεγονός ότι σπουδαίοι ομιλητές κάλυψαν με την επιστημονική τους κατάρτιση, τη σκηνοθετική και θεατρική τους εμπειρία πτυχές του έργου και του ανθρώπου Σπ. Περεσιάδη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και τίμησαν με την παρουσία τους την Ακράτα; Δεν είναι σημαντικό, που για ένα δεκαήμερο, πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το χώρο της έκθεσης; Δεν είναι σημαντικό που ο τύπος επαίνεσε με θετικά σχόλια την όλη διοργάνωση; Ας μην ξεχνάμε ότι η αναμνηστική έκδοση βρίσκεται στο τυπογραφείο του εκδοτικού οίκου Α.Α. Λιβάνη και θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του συνεδρίου, το θεατρικό αναλόγιο κ.ά. και θα αποτελέσει άλλη μια προσπάθεια συνέχισης των εκδόσεων για τον ποιητή. Δεν είναι σημαντική προσφορά μια τέτοια έκδοση για την τοπική μας ιστορία;

Ερ. Πως  «αντιδρά» η τοπική κοινωνία σε τέτοιες εκδηλώσεις;
Η κοινωνία ανταποκρίνεται στο «κάλεσμα» της Αναγέννησης γνωρίζοντας ότι θα παρακολουθήσει ποιοτικές εκδηλώσεις. Ο σύλλογος έχει μια βαριά παράδοση στη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων και στη θεατρική παραγωγή. Η πολύχρονη εμπειρία μας στη διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων μάς οδηγεί στο να βάζουμε κάθε φορά όλο και πιο ψηλά τον πήχη, να εμπνεόμαστε νέους τρόπους προσέγγισης, να ανακαλύπτουμε νέους δρόμους.   

Δεν έλειψαν όμως και οι άνθρωποι που μας ειρωνεύτηκαν και είπαν πάλι ο Περεσιάδης; Σε αυτούς θα απαντούσαμε ότι κάθε τόπος οφείλει να τιμά και να αναδεικνύει το τοπικό πνευματικό του κεφάλαιο. Πολλές φορές σκέφτομαι, τι έχουμε να προτάξουμε στην παγκοσμιοποιημένη πολιτιστική ένδεια, στον παγκοσμιοποιημένο πόλεμο που διεξάγεται στο σαλόνι του σπιτιού μας μέσα από την οθόνη, στην παγκοσμιοποιημένη ίδια για όλους διασκέδαση και ψυχαγωγία αλλά και στο παγκοσμιοποιημένο κιτς που μας περικλείει; Κάθε τοπική κοινωνία, έχει τα «πρόσωπά» της, τους θρύλους και τις παραδόσεις της, τα ηχοχρώματα του δικού της παρελθόντος, την πολιτιστική βαλίτσα της και πρέπει –εδώ το πρέπει είναι επιτακτικό- σε κάθε ευκαιρία να τα αναδεικνύει και να τα μεταβιβάζει στις νεότερες γενιές. Το τοπικό κεφάλαιο δεν έχει μέτρο αξίας εξόν από αυτό που του αποδίδουν οι πνευματικοί του άνθρωποι και οι πολίτες του. Εμείς, πολύ απλά αυτό κάναμε. Θελήσαμε να δείξουμε ότι ο τόπος μας έχει γεννήσει έναν ποιητή, ένα δραματουργό έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που έκανε τη Νωνάκριδα, τα Κλουκινοχώρια και την Ακράτα γνωστά στο πανελλήνιο και όχι μόνο, εάν σκεφτούμε ότι η Γκόλφω περιόδευσε στις σκηνές της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και των ΗΠΑ.     

 
Ερ. Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση» Ακράτας, έφερες εις πέρας αρκετές εκδηλώσεις,  ενώ άλλες εκκρεμούν,  μπορείς να αναφέρεις κάποιες που θεωρείς σημαντικές;

Εκδηλώσεις που «έμειναν» στη μνήμη του κοινού ήταν η θεατρική παράσταση Δέκα Μικροί Νέγροι της Άγκαθα Κρίστι, η υποδοχή  της φλόγας, την οποία εμπνεύστηκα από την ιστορία του τόπου μας και συνεργάστηκα με τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου για να παρουσιάσουμε το δρώμενο, το συνέδριο για τη θέση του Σπ. Περεσιάδη, η εκδήλωση για τη 17η Νοέμβρη με καλεσμένο τον καθηγητή Εγκληματολογίας Γ. Πανούση που τόσο εμπεριστατωμένα μίλησε για το νόημα του Πολυτεχνείου, το Ακρατινό Καρναβάλι, το τριήμερο σεμινάριο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου που πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και συγγραφείς παιδικών βιβλίων (Αγγ. Βαρελλά, Λότη Πέτροβιτς-Αδρουτσοπούλου, Βαγγ. Ηλιόπουλος κ.ά.) τίμησαν την Ακράτα.

Την περίοδο που διανύουμε εντείνονται οι πρόβες στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη μτφ. Κ. Μύρη υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Παν. Κουμπούρα, μια παράσταση που θα ανέβει στις 15-16 Ιουλίου στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού σχολείου Ακράτας και θα περιοδεύσει στο νομό. Κι επειδή δεν ησυχάζουμε ποτέ, μια άλλη σπουδαία εκδήλωση βρίσκεται στα σκαριά για τα τέλη Αυγούστου. Το αιγιώτικο περιοδικό Ρίζες του Ι.Λ.Ε.Α. είναι αφιερωμένο στην  Ακράτα και θα το παρουσιάσουμε στην πλατεία του Άι Γιώργη με πολλές όπως πάντα εκπλήξεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά αλλά και εκ μέρους του Δ.Σ. της Αναγέννησης την εφημερίδα ΣΤΥΞ για την υποστήριξη σε κάθε προσπάθεια πολιτισμού που καταβάλλουμε. Την έχουμε ανάγκη για να συνεχίσουμε.  

 

 

Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Full premium theme for CMS

Bookmaker bet365 The best odds.