Αποφοίτηση 2011

Σήμερα 15 Ιούνη, που όλη η Ελλάδα φλέγεται –δηλαδή φλέγεται εδώ και μήνες, άσχετο εάν δεν έβλεπαν τις φλόγες οι κυβερνήτες μας- εμείς στα σχολειά της πολύπαθης χώρας μας αποχαιρετίσαμε τους μαθητές του σχολείου μας. Το αντίο ήταν γλυκόπικρο. Κλάματα και ευχές έκαναν ακόμα πιο συγκινητική την ατμόσφαιρα.

Κλάματα από τις δασκάλες του σχολειού μου, αλλά και από τους μαθητές μας. Ίσως ήταν το αθώο δάκρυ των παιδιών το συγκεκαλυμμένο ευχαριστώ για όσα περάσαμε όλη τη χρονιά μαζί. Για όσα μάθαμε, για όσα μας προβλημάτισαν και για εκείνα που μας στενοχώρησαν. Για το ταξίδι της γνώσης στην αγκαλιά του δημόσιου σχολείου.

Κλάματα από τους γονείς. Αυτό πού το βάζεις; Να σε πιέζουν όλη τη χρονιά με τούτο και με εκείνο και να έρχονται μέσα στην καρδιά του Ιούνη να σε αγκαλιάζουν, να σε σφίγγουν, να σε ευχαριστούν με χέρια ζεστά, με μάτια υγρά, με χείλη αβέρτα στα καλά λόγια και να διώχνουν τη σκοτεινιά των ημερών με μια ευχή: «καλό καλοκαίρι», με ένα «και του χρόνου θα είστε, κυρία Εύη, κα Σοφία, κα Θάνια, κα Μάγδα;»

Θα σταθώ σε μια μαθήτρια της Στ΄ που αποφοίτησε από το σχολείο και με εντυπωσίασε η πράξη της. Ευχαρίστησε τη δασκάλα της δίνοντάς της ένα λευκό μπλουζάκι. Πάνω του είχε χρωματίσει λόγια με μαρκαδόρους –φωτο-, έγραψε στίχους, αφιερώσεις και κόλλησε και μια φωτογραφία δική μου μέσα σε κόκκινη κορδέλα. Ήταν το ευχαριστώ της σε όλους μας!

Ένα παιδί που ήρθε πριν τρία χρόνια από την Αλβανία, που δεν μιλούσε γρι ελληνικά, που είχε αποκλίνουσα συμπεριφορά απέναντι στο σχολείο. Παρόλο που οι πράξεις της πολλές φορές δοκίμασαν τις αντοχές μου, μέρα με τη μέρα έβλεπα το αγριοκάτσικο να ηρεμεί, να πλάθεται σαν το ζυμαράκι και να θέλει να συμμετάσχει με μια πρωτόφαντη φιλοτιμία σε όλες τις εκδηλώσεις της τάξης της. Έφτασε στο σημείο να γράψει στίχους για τη γιορτή της λήξης, για τη δασκάλα της, να τους τραγουδήσει  μαζί με τους συμμαθητές της και σήμερα να κλαίει που έλεγε αντίο σε όλους μας.

Η δύναμη της παιδαγωγικής, σκέφτομαι. Εάν σώζεις τελικά έναν άνθρωπο σώζεις όλον τον κόσμο!

Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Full premium theme for CMS

Bookmaker bet365 The best odds.