Φθινόπωρο των αριθμών

Όταν οι αριθμοί λένε πιο πολλά από τις λέξεις.

Όταν γίνονται φωτεινοί οδοδείκτες στη μεγάλη σκοτεινή λεωφόρο, που τη λένε ζωή.

Όταν σημαδεύουν τα σταυροδρόμια των επιλογών μας. Τα ναι και τα όχι μας. Όσα κάναμε κι όσα θέλουμε ακόμα να πραγματοποιήσουμε. Όσα αφήσαμε πίσω ή μας άφησαν. Όσα προσπεράσαμε.

Πάντα κάθε φθινόπωρο νιώθω ανάμεικτα συναισθήματα. Μια χαρμολύπη με τυλίγει σα γλυκιά πρωινή αύρα.

Έναν μακρινό Οκτώβρη πριν 17 χρόνια έσβησε η μητέρα μου χάνοντας την εννιάχρονη σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 59 χρονών. Μια απουσία στη ζωή μου γεμάτη «αν» κι ανεκπλήρωτα «θα». Αν ζούσε σήμερα θα…

Ήταν 23 του Οκτώβρη του 1991 όταν γεννήθηκε ο μικρός μου γιος, ο Παναγής. Στις 24 του ίδιου μήνα σβήνει τα κεριά του και ο άντρας μου. Στις 25 του Οκτώβρη, τη φετινή χρονιά, κλείσαμε 26 χρόνια γάμου.

Το Νοέμβριο είναι τα γενέθλιά μου, της Αγίας Αικατερίνης ανήμερα. Δε με είπαν ποτέ Κατερίνα. Είχα μια υπέροχη γιαγιά και φέρνω με καμάρι το όνομά της. Νοέμβριο απολύεται και ο 25χρονος Αλέξανδρός μου μετά από 9 μήνες θητεία στον ελληνικό στρατό.

Με κλήρωση του τυχαίου αριθμού 1436913…. βρέθηκα τον Μάιο να κάθομαι στα θρανία της πιστοποίησης Β΄ Επιπέδου στο Πειραματικό Πατρών. Νοέμβριο τελειώνω με την 6μηνη επιμόρφωσή μου στους η/υπολογιστές. Κι από μαθήτρια επιμορφώτρια σε σεμινάρια και ημερίδες με βιβλιο-αποδράσεις σε δασκάλους της πράξης μόνο τούτο το φθινόπωρο 7 τον αριθμό.

Ένα ένα πέφτουν τα τεράστια φύλλα του φοίνικα που είχαμε φυτέψει πριν 20 χρόνια στην αυλή του σπιτιού μας. Ένα θηρίο σκαθάρι με κόκκινη αρματωσιά στο χρώμα της φωτιάς, τον τρώει κι αυτόν μέρα με την ημέρα. Με στενοχωρεί η πτώση αυτού του αγέρωχου εξωτικού δέντρου. Μια πτώση που ξεκινά από την κορυφή. Έχει τη γεύση της εθνικής μας λύπης αυτή η καθημερινή ορατή απώλεια των κλαδιών του. Κάθε μέρα κάτι χάνουμε σε αυτή χώρα. Οι αριθμοί το μαρτυρούν.

Νοέμβρης του 2007 ήταν όταν ανέλαβα τη διεύθυνση του 2ου δημοτικού σχολείου Ακράτας. Κλείνω 2 δεκαετίες και 2 χρόνια υπηρετώντας τη δημόσια εκπαίδευση. Αν είχα μια χρονομηχανή και έμπαινα μέσα για να γυρίσω πίσω τα χρόνια που πέρασαν, πάλι δασκάλα θα γινόμουν. Πάλι από δεκάδες παιδιά και υπέροχους συναδέλφους θα περιτριγυριζόμουνα.

Τούτον τον Νοέμβρη εκδόθηκε το 7ο παιδικό βιβλίο μου και το 3ο χριστουγεννιάτικο με αριθμό κυκλοφορίας, ΙSBN: 978–618–80218–3–9 και πρωταγωνιστή τον Κάλι Καλ, τον καλικαντζαράκο της καρδιάς μου.

Σύνολο 15 βιβλιοκριτικές για εφηβικά λογοτεχνικά βιβλία στον Μαγικό Κόσμο της βραβευμένης Kos Voice από τον Απρίλιο του 2013 έως σήμερα και πολλές άλλες βιβλιοπαρουσιάσεις όλα αυτά τα χρόνια σε περιοδικά και στα ΜΜΕ.

Αριθμοί, αριθμοί. Λένε μέσα μας πιο πολλά από τις λέξεις. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι φωτεινοί οδοδείκτες, η πορεία μας θα ήταν πολύ μα πάρα πολύ ανιαρή.

Οι αριθμοί μας θυμίζουν το χτες. Μας υπενθυμίζουν να ζούμε το σήμερα. Τραβούν χαρακιές σαν τους φαντάρους στο γείσο του αύριο.

Δεν ξέρω αν με λυπεί ή με χαροποιεί η απαρίθμηση των σημαντικών αυτών στιγμών, των μικρών καθημερινών συμβάντων που σημαδεύουν τη ζωή μου. Δεν ξέρω καν εάν ενδιαφέρει τους 3.248 facebook-φίλους αναγνώστες μου. Ξέρω μόνο ότι η ζωή είναι για χόρταση. Και με απογοήτευση σας εκμυστηρεύομαι ότι δε με φτάνει ο χρόνος να τη στριμώξω αυτή τη ζωή μέσα στους αριθμούς.

Αυτή τη ζωή χαρμολύπη δεν τη χορταίνω.

Νοέμβριος 2013

Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Full premium theme for CMS

Bookmaker bet365 The best odds.