Εμείς facebook-άρουμε. Εσείς;

Δεν άντεξα στη νέα πρόκληση. Άνοιξα σελίδα στο facebook. Τι είναι όμως το fb, που έχει τρελάνει τη νεολαία και έχει παρασύρει ακόμα κι εμάς τους όψιμους χρήστες των νέων τεχνολογιών;

Είναι άλλη μια δυνατότητα που προσφέρεται στους χρήστες του Κυβερνοχώρου με σκοπό τη γρήγορη επικοινωνία, την κοινωνική δικτύωση και την ανταλλαγή προϊόντων όπως, γραπτά μηνύματα, φωτογραφίες, κείμενα και βιντεάκια. Δε χρειάζεται συνδρομή –είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ- και είναι τόσο απλό, που ακόμα κι ένα παιδί του δημοτικού μπορεί εύκολα να ανοίξει λογαριασμό. Εκεί, λοιπόν, στων Ελλήνων -και όχι μόνο- τις κοινότητες, τα μέλη αναρτούν τις προσωπικές τους σελίδες, αλλά και ομαδικές που αφορούν επιχειρήσεις, εκδόσεις, εφημερίδες, ομάδες διαμαρτυρίας, παγκόσμιες ή εγχώριες κινήσεις υποστήριξης μουσείων, αρχαίων θεάτρων ή απλά αθλητικών ομάδων, κομμάτων, πολιτικά χρωματισμένων ομάδων ή παντελώς αχρωμάτιστων, ομάδων με χαβαλέ ή με κοινωνικό περιεχόμενο όπως ομάδες υποστήριξης παιδιών με καρκίνο, κατά της παιδικής πορνογραφίας, περιβαλλοντικές κ.ά.

Υποστηρικτές ομάδων επικοινωνούν καθημερινά, ενημερώνονται για εκδηλώσεις και προφίλ προσώπων, οι πιο διανοούμενοι ενημερώνουν τους φίλους τους για τις απόψεις τους πάνω στην τρέχουσα καθημερινότητα, περιμένουν σχόλια φίλων, βρίσκονται συνεχώς on line, κάνουν chat -συνομιλούν δηλαδή, ταυτόχρονα με έναν ή πολλούς συνδεδεμένους φίλους- κι άλλοι, οι πιο χαλαροί, που τυχαίνει και είναι οι νεολαίοι μας, αναρτούν συνδέσμους, υλικό από τη you tube, προσωπικά βιντεάκια ή βιντεοκλίπ, φωτογραφίες με επισημάνσεις οικείων προσώπων και πολλά τραγούδια.

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι πόσο ανοικτά και ακομπλεξάριστα είναι τα παιδιά, καθώς κραυγάζουν τον έρωτά τους, εξωτερικεύουν τα αισθήματά τους, αναρτούν φωτογραφίες με τη/το φίλη/ο τους από πάρτι και εκδρομές, πειράζουν το ένα το άλλο γράφοντας υπονοούμενα, υπογράφοντας με ένα παρατεταμένο «χαχαχα», το σήμα κατατεθέν του fb, δηλώνοντας την κατάστασή τους σε greeklish, αδιαφορώντας για την ορθογραφία των λέξεων, γράφοντας όπως στα sms με απουσία φωνηέντων, υποστηρίζουν με πάθος Ακράτα, Αιγείρα, Πλάτανο και στέκια νεολαίας, ανοίγουν την καρδιά τους τόσο εύκολα χωρίς να νοιάζονται για τον αόρατο Μεγάλο αδελφό, που μάλλον τον έχουν απομυθοποιήσει ως παιδιά της ηλεκτρονικής εποχής. Η γενιά αυτή είναι πολιτικοποιημένη με έναν ιδιότυπο τρόπο. Επιλέγει να μείνει συνειδητά απολίτικη για να εκφράσει κάτι σε αυτούς που κατέχουν τα ηνία της εξουσίας, στέλνοντας το μήνυμα: «Έτσι που κάνατε τον κόσμο μας σας τον χαρίζουμε».

Διστακτική στην αρχή για το τι σκοπό εξυπηρετεί μια τέτοια σελίδα, ένθερμη μετά από έξι μήνες χρήσης, ο απολογισμός είναι μάλλον θετικός: βρήκα παλιούς συμμαθητές μου, αποφοιτήσαντες το 1984 από το Λύκειο Ακράτας, βρήκα όλους σχεδόν τους μαθητές μου στα δημοτικά σχολεία Ακράτας, Αιγείρας μεγαλωμένους πια, βρήκα ή με βρήκαν συμφοιτητές, συνάδελφοι, συγγραφείς, επώνυμοι, χαμένοι φίλοι ακόμα και στο εξωτερικό αλλά και φίλοι της διπλανής πόρτας, έγινα μέλος σε ομάδες κοινωνικού περιεχομένου. Πολύ συχνά εκφράζω τις απόψεις μου μέσα από εκεί, κρεμάω αγαπημένες φωτογραφίες, με άλλα λόγια, οσμίζομαι τον παλμό της νέας γενιάς ή αν θέλετε μιας κοινωνίας που έχει άλλους ρυθμούς από τους δικούς μου.

Σίγουρα η καρδιά της επικαιρότητας χτυπά και στο fb, αλλά η πραγματικότητα παραμένει πάντα πιο γοητευτική όταν τη ζεις από ότι στην οθόνη του υπολογιστή. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη life επικοινωνία. Να πιεις δηλαδή ένα καφέ με μια φίλη σου από το άχρωμο και άγευστο chat, να φυτέψεις ένα δέντρο από το να υποστηρίζεις απλά τη δεντροφύτευση, να παίξεις θέατρο στη σκηνή από τα να είσαι ένας από τους χιλιάδες θαυμαστές του. Το fb σίγουρα είναι μόδα, αλλά στην ηλικία μου δεν πέφτω σε τέτοιες παγίδες. Γνωρίζω ότι η ζωή είναι αλλού και ότι τα πράγματα προχωρούν με τον προσωπικό μόχθο του καθενός.

Η επικοινωνία όμως έχει πολλές διαστάσεις. Μια τέτοια διάσταση αξιοποίησε και ο νέος πλανητάρχης για να επικοινωνήσει με εκατομμύρια νέους ανθρώπους και να τους πείσει να τον εκλέξουν. Το fb βγάζει δήμαρχο; Οι δήμαρχοι του Διακοπτού και της Συμπολιτείας μέχρι ώρας έχουν σελίδα. Δύο άλλοι επίδοξοι στην περιοχή μας λανσάρονται από θαυμαστές τους ως διεκδικητές της καρέκλας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η υπόθεση είναι αστεία, γιατί πολύ απλά τα παιδιά «κάνουν πλάκα» και εξιτάρουν με μοναδικές ατάκες τους επίδοξους.

Το μέσο είναι πολύ ισχυρό κι όποιος εγχώριος διεκδικητής της εξουσίας δεν το έχει καταλάβει ακόμα, πολύ απλά έχει χάσει το παιχνίδι πρόσβασης στους νέους. Οι κάθε λογής υποψήφιοι, αν όχι όλοι, νομαρχιακοί σύμβουλοι, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, πολύ απλά facebookάρουν. Το θέμα είναι εάν έχουν κάτι νέο να πουν. Γιατί, κακά τα ψέματα, η ξύλινη πολιτική γλώσσα δεν περνάει πια στη νεολαία που χρησιμοποιεί το Internet.

Κι όσο για τους περίεργους, δεν μπορούν να δουν το περιεχόμενο μιας σελίδας αν δεν τους κάνεις «add», δηλαδή να τους προσθέσεις σαν φίλους και να τους επιστρέψεις να περιηγηθούν σε όσα γράφεις και όσα ανεβάζεις στη σελίδα σου. Γι’ αυτό ας μην σπεύσουν να ψάξουν «τι παίζει», πρέπει κι αυτοί να μπουν στο παιχνίδι της δικτύωσης.

Σας έπεισα; Αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά να μπείτε στο παιχνίδι. Είναι, εξάλλου, τόσο γρήγορο. Να φανταστείτε ότι αυτές οι σκέψεις προτού δημοσιευτούν στην εφημερίδα ΣΤΥΞ, πέρασαν ως δήλωση κατάστασης στην προσωπική μου σελίδα στο fb και δέχτηκα αμέσως σχόλια φίλων. Οπότε σαν δημιουργός είχα τη χαρά της άμεσης ανταπόκρισης. Χαχαχα!

Αναστασία Ευσταθίου Αύγουστος 2009

Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Full premium theme for CMS

Bookmaker bet365 The best odds.