Η Πόλη των πόλεων

Blog ImageΚωνσταντινούπολη! Την επισκέφτηκα φέτος το καλοκαίρι με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αν. Αιγιάλειας. Ο Χ. Τραχανάς επέμενε να καταγράψω τις εντυπώσεις μου για το Χελμό. Παρά τις αρχικές μου αντιρρήσεις, με τουμπάρισε τελικά.

Η Πόλη των πόλεων! Δε σε φτάνει ποτέ ο χρόνος να τη γνωρίσεις. Η λέξη που της ταιριάζει το «πολύ». Πολυπρόσωπη σαν πολυπόθητη γυναίκα, πολύμορφη, πολυπολιτισμική και πληθωρική. Δεν ήξερα από πού να αρχίσω. Από τα επιβλητικά βυζαντινά μνημεία, τα φορτωμένα ιστορία, θρύλους και παραδόσεις; Από την αρχαία της καταγωγή ή από τη σύγχρονη πόλη που εξαπλώνεται οικιστικά με γοργούς ρυθμούς, πατώντας σε δυο ηπείρους, με γειτονιές παραδοσιακές και γειτονιές που σε παραπέμπουν στο Μανχάταν γεμάτες ουρανοξύστες και σύγχρονα κτίρια;


Η πόλη έχει καλή ρυμοτομία, κεντρικούς δρόμους που αποφορτίζουν την κυκλοφορία και σύγχρονες γέφυρες που ενώνουν τις ακτές της. Έχει άριστης ποιότητας μέσα μαζικής συγκοινωνίας και οι περισσότεροι κάτοικοί της τα χρησιμοποιούν μιας και η μέση τούρκικη οικογένεια δε διαθέτει αυτοκίνητο. Χιλιάδες καραβάκια μεταφέρουν κόσμο από την ασιατική πλευρά στην ευρωπαϊκή σε καθημερινή βάση ή απλά βολτάρουν τους επισκέπτες στα χιλιοτραγουδισμένα νερά του Βοσπόρου και του Μαρμαρά.

Μόνο θαυμασμός και έκπληξη ταιριάζουν στον επισκέπτη της Βασιλεύουσας, μιας πριγκίπισσας που λούζεται στα νερά του Βοσπόρου και διαλαλεί την ιστορία της. Χιλιάδες πλοία τη διασχίζουν ενώνοντας, χρόνια τώρα, τη Μαύρη θάλασσα με τη Μεσόγειο, τον ανατολικό με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, επιφέροντας τεράστια κέρδη στο δήμο της Πόλης από τη διέλευσή τους.

Τα Πριγκιπονήσια, άλλοτε θέρετρα των πλούσιων Ελλήνων, τώρα τουριστικά μέρη με ήπιο τουρισμό, καλό κλίμα, καταπράσινα, με εκατοντάδες γλάρους και μόνιμους αέρηδες σε καλούν να τα γνωρίσεις. Πατριάρχη δεν είδαμε, αλλά επισκεφτήκαμε τη σχολή της Χάλκης με μόνιππα και γευτήκαμε ελληνισμό, εκπαίδευση αλλοτινής εποχής και χριστιανισμό που επιμένει μέσα στην καρδιά του μουσουλμανισμού.

Η βόλτα στο Βόσπορο, μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς είδαμε τα παλάτια των σουλτάνων, μνημεία αρχιτεκτονικής και δείγματα υψηλής αισθητικής της άλλοτε πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δίπλα στο κύμα και πιο κει στις καλές γειτονιές, τα «γιαλιά» τα ξύλινα βαμμένα κόκκινα αρχοντικά των Ελλήνων, που αρκετά από αυτά έχουν καεί ή έχουν περάσει σε άλλους ιδιοκτήτες.

Μια πόλη 17 εκατομμυρίων κατοίκων (!) πεντακάθαρη με ένα ιδιότυπο σύστημα συλλογής των σκουπιδιών της. Άνθρωποι σπρώχνουν καροτσάκια με τεράστιες σακούλες τοποθετημένες πάνω τους, διανύουν κάθε γωνιά, σοκάκι ή κεντρική αρτηρία της πόλης, μαζεύουν τα ανακυκλώσιμα και μη σκουπίδια και επί τόπου τα παραδίδουν σε ειδικά σημεία παίρνοντας το αντίτιμο. Ένα σύστημα που είχε καθιερώσει ο σημερινός πρωθυπουργός και πρώην επιτυχημένος δήμαρχος της Πόλης Ταγίπ Ερντογάν και βασίζεται στο συναγωνισμό και στο κίνητρο, όσο πιο πολλά μαζέψω τόσα πιο πολλά θα είναι και τα χρήματα. Ποιο είναι το όφελος; Η πόλη λάμπει. Οι κάτοικοί της τη χαίρονται, το ίδιο κι εμείς οι τουρίστες.

Παντού σε υποδέχονται πάρκα με καλοκουρεμένο το γκαζόν, σχέδια με λουλούδια και δέντρα γεμάτα πουλιά και παχύ ίσκιο. Η πόλη είναι κατάφυτη, απλωμένη σε εφτά λόφους, μια γόησσα με τη διττή ομορφιά της Ανατολίτισσας και της Ευρωπαίας. Ακόμα και η είσοδος της πόλης, μια ατέλειωτη διαδρομή χιλιομέτρων, έχει εκατέρωθεν τα πρανή λουλουδιασμένα, τακτοποιημένα και καθαρά! Δεν είδαμε ούτε ένα γκράφιτι στους τοίχους, ούτε έναν έγχρωμο μικροπωλητή να σε ζαλίζει να αγοράσεις cd. Και για επαίτη στα φανάρια ούτε λόγος. Οι διαφημιστικές αφίσες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και σε ειδικά φωτιζόμενα πλαίσια. Εικόνες γνώριμες στην Ελλάδα, που τόσο δυσφημούν και αμαυρώνουν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Η πόλη αστυνομεύεται ίσως γιατί κάθε κάτοικος τη νιώθει σαν περιουσία του και την προφυλάσσει.

Ο Ελληνισμός που παρήκμασε είναι το σοκ που παθαίνει ο Έλληνας επισκέπτης όταν διαβαίνει τις γειτονιές της Πόλης, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα κλειστά καταστήματα, τα νεκροταφεία του άλλοτε ελληνικού στοιχείου που κρατούσε τα ηνία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Μετά τα γεγονότα του 1955 ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν απομείνει, περίπου 1000 Έλληνες, που αρκετούς από αυτούς συναντήσαμε στα καλά ζαχαροπλαστεία, σε εκκλησίες στριμωγμένες μέσα σε τούρκικες πολυπληθείς γειτονιές –ακόμα και το Φανάρι- και στους πολυσύχναστους δρόμους. Περίεργα συναισθήματα -Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου πόθων, μου ψιθύριζε ο Γ. Ξανθούλης- και μνήμες του παρελθόντος από τους διωγμούς των Ελλήνων ανασύρθηκαν καθώς περνούσαμε από τις γειτονιές των φανατικών μουσουλμάνων με τις απρόσιτες μαντιλοφορεμένες γυναίκες και τις σημαίες της οργάνωσης των γκρίζων λύκων να ανεμίζουν.

Τα μνημεία που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τα έχουν αναδείξει στο έπακρο. Οι Τούρκοι έχουν περάσει στην εποχή της εκμετάλλευσης των μνημείων της Πόλης. Η Αγία Σοφία και η εκκλησία της Χώρας με τα μοναδικά ψηφιδωτά είναι πλέον μουσεία, όπως και το Γενί Τζαμί, το δικό τους τέμενος. Τα τείχη που περιζώνουν το ευρωπαϊκό τμήμα της, της δίνουν μια αίγλη και την αίσθηση ότι για χάρη της πολέμησαν πολλοί. Δε λείπουν βέβαια και οι αντιφάσεις καθώς είδαμε Τούρκους να καλλιεργούν μαρούλια και κηπευτικά κατά μήκος των τειχών. Η ξεναγός μας ήταν Κωνσταντινοπολίτισσα. Η ξενάγησή της ανέδυε τον κοσμοπολιτισμό και την ευρυμάθεια των Ελλήνων της Πόλης, αλλά και την αγάπη για την κάθε εκκλησία, το κάθε ψηφιδωτό που κρύβει μια ιστορία, μια ολόκληρη εποχή που το ελληνικό στοιχείο επικρατούσε στα γράμματα και στις τέχνες.

Η Πόλη σφύζει από ζωή, οι Κωνσταντινοπολίτες είναι ευγενέστατοι και έχουν καλή συνείδηση του τουρισμού. Η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλή. Δοκιμάσαμε τούρκικο εκλεκτό καφέ, μοναδικά γλυκά με βουβαλίσιο βούτυρο και καλό φαγητό με ανατολίτικη γεύση. Το παζάρι τους, γνωστό σε όλους, με έντονη τη γεύση των εμπόρων της Ανατολής, το τιμήσαμε δεόντως. Έχουν δίκιο λοιπόν να λένε ότι η Τουρκία παρέχει υψηλό τουρισμό. Να σκεφτούμε μόνο ότι 15% κάθε χρόνο αυξάνει τους επισκέπτες της. Εμείς που την επισκεφτήκαμε πήραμε ένα καλό μάθημα.

Ο επισκέπτης της Πόλης θα νιώσει φιλικά και οικεία σε αυτή την αχανή αλλά όχι απρόσωπη πόλη, θα οσμιστεί τον παλμό της, θα ζήσει λίγο στον κοσμοπολίτικο ρυθμό της, θα ταξιδέψει πίσω στην ιστορία ενώ βυζαντινοί αυτοκράτορες και Φράγκοι κατακτητές θα του ψιθυρίζουν τα μεγαλεία μιας αλλοτινής εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί για να δώσει τη θέση της σε μια σύγχρονη μοντέρνα πόλη που επιζητά να την εξερευνήσουν.

Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Full premium theme for CMS

Bookmaker bet365 The best odds.