Όλα είναι δρόμος

Blog Image

Για τους δρόμους, τις μεγάλες λεωφόρους της καρδιάς, τα στενά σοκάκια του μυαλού που διαβήκαμε στη ζωή ή στη φαντασία μάς μιλά το φετινό λογοτεχνικό ημερολόγιο του ιστορικού σωματείου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Και λέω μιλά, γιατί οι 53 γυναίκες συγγραφείς –ούτε ένας άντρας γα δείγμα- που συμμετείχαν, όσες και οι εβδομάδες του έτους, κατάφεραν να μιλήσουν στους αναγνώστες και να τους οδηγήσουν περπατώντας μαζί τους σε δρόμους γνωστούς, της πρωτεύουσας ή του χωριού, της γειτονιάς, σε δρόμους της φαντασίας, σε δρόμους ιδωμένους μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, υπαρκτούς ή βαφτισμένους από την προσταγή του έρωτα, σε δρόμους άλλων εποχών, των παιχνιδιών, του πρώτου σχολειού, σε δρόμους με ιστορία, κεντημένους με μνήμες, με πληγές και όνειρα που έσβησαν σαν την πρωινή ομίχλη, σε δρόμους του μαρτυρίου, της αντίστασης και σε εκείνους τους αγαπημένους των παιδικών μας χρόνων, σε εκείνους «με τις αγκαθιές που τις περπάτησαν πόδια ξυπόλητα, ανηφοριές και αδιέξοδα», όπως γράφει στον πρόλογο η πρόεδρος, Ναννίνα Σακκά- Νικολακοπούλου.

Κάθε προσωπική μαρτυρία, κάθε εκμυστήρευση άλλοτε με τη μορφή ενός τόσο δα μικρού διηγήματος, ποιήματος ή ενός μικρού αφηγήματος χωρά σε μια όλη κι όλη σελίδα πάντα στην αριστερή. Γιατί στη δεξιά σελίδα φιλοξενείται κάθε εβδομάδα του έτους, περιμένοντας τις σημειώσεις μας, αυτές που θα αιχμαλωτίσουν το χρόνο που διαβαίνει μαζί μας τους δρόμους εκείνους, σέρνοντας τους ημεροδείκτες του αντάμα με τις ευαίσθητες δημιουργίες «της μιας σελίδας» (όταν το έγραφα, έσβηνα κι έσβηνα τις λέξεις για να χωρέσουν οι σκέψεις μου σαν τον ερωτευμένο άντρα που άσπριζε τον μαντρότοιχο του δικού μου δρόμου για να διακηρύξει τον έρωτά του).

Μια καλαίσθητη έκδοση του σωματείου από τις εκδόσεις Κέδρος, με τις αέρινες πινελιές στο εξώφυλλο της Διατσέντας Παρίση (ένα κόκκινο φτερωτό λεωφορείο φορτωμένο επιβάτες και βιβλία που πετά πάνω από μια πολιτεία κι έναν χρυσό δρόμο που τη διασχίζει σαν ποτάμι), σε σελιδοποίηση της Λιάνας Δενεζάκη και επιμέλεια της Νίκης Σαλπαδήμου. Αναζητήστε το στα βιβλιοπωλεία. Σίγουρα θα φανεί χρήσιμο σε όσους θέλουν να σημειώνουν εκείνα που δεν πρέπει να ξεχάσουν ή απλά θέλουν να θυμηθούν τις έννοιες της καθημερινότητας, να καθυστερήσουν το χρόνο, παίρνοντας συνάμα και μια λογοτεχνική ανάσα.

Τα λογοτεχνικά ημερολόγια της Συντροφιάς, ενός σωματείου που δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού βιβλίου από το 1958 περιλαμβάνουν έργα των μελών συγγραφέων που τα προσφέρουν για να προωθήσουν τους σκοπούς του σωματείου. Κάθε χρονιά το θέμα που δίνεται σε εμάς τις συγγραφείς διαφέρει μα πάντα ο τίτλος είναι έξυπνος και μας προκαλεί να ξετυλίξουμε το κουβάρι ενός σύντομου μύθου.

Το φετινό ημερολόγιο είναι το 11ο που εκδίδει το σωματείο. Ένα είναι το σίγουρο ότι το σωματείο αν και διανύει το 52ο χρόνο του δεν παρουσιάζει σημάδια γήρατος, αντιθέτως θα έλεγα, καταφέρνει να παραμένει έφηβο, με φρέσκιες ιδέες στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.

Αναστασία Ευσταθίου Ακράτα

Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Full premium theme for CMS

Bookmaker bet365 The best odds.