Παρουσίαση της Αγγελικής Βαρελλά στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ της Πάτρας,

Η Αγγελική Βαρελλά είναι Θεσσαλονικιά, αλλά την έκλεψε η γητεύτρα  πρωτεύουσα, η Αθήνα. Οι Μακεδόνες είναι χρυσοί άνθρωποι. Αυτό κρατήστε το. Έχουν καρδιά μάλαμα. Πώς μια τέτοια καρδιά να μην εισχωρεί παντού σαν το καλό πνεύμα των Χριστουγέννων; Να μη γεμίζει την αίθουσα αυτή εδώ για να συντονιστεί με τα παιδικά χτυποκάρδια; Να μη συντροφεύει τα όνειρά μας; Πώς να μην βρίσκεται αυτή η  καρδιά μάλαμα σε όλα τα βιβλία- πνευματικά παιδιά της; Σε όλα εκείνα τα κείμενα που αγαπήσαμε εμείς οι μεγάλοι αλλά και που αγαπάτε εσείς τα παιδιά;

 


Αν και δασκάλα στο επάγγελμα σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα δεν θα κάνουμε αριθμητική. Θα αποφύγουμε το μάθημα κυριακάτικα. Θα μου πείτε τώρα γιατί τα λέει η κυρία Αναστασία όλα αυτά; Γιατί συνήθως όταν θέλεις να παρουσιάσεις μια συγγραφέα ξεκινάς από τον τόπο καταγωγής της κι ύστερα από τη χρονολογία γέννησής της.

Η Αγγελική μας γεννήθηκε το 1930, αν και, μεταξύ μας, δεν είναι πολύ ευγενικό να αποκαλύπτουμε την ηλικία μιας γυναίκας. Άντε τώρα να σας βάλω να αφαιρέσετε πρωί πρωί της Κυριακής και να δούμε πόσο χρονών είναι η αγαπημένη μας συγγραφέας! Δεν κάνουμε αφαίρεση λοιπόν και προχωράμε παρακάτω.  Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία, αλλά αφοσιώθηκε στο παιδικό βιβλίο. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 1966, τη χρονιά που γεννήθηκε η αφεντομουτσουνάρα μου, όπως θα έλεγε και ο φίλος μου Καραγκιόζης. Θα κάνω εγώ την πράξη, μην κουράζεστε, 45 ολόκληρα χρόνια γράφει η αγαπημένη μας συγγραφέας βιβλία για παιδιά. Πόσα είπα; 45 (φωνάζουν τα πιτσιρίκια και η Αγγελική με διορθώνει, 46)

Μάλιστα.

Μικρή μαθήτρια κι εγώ συναντούσα τα κείμενά της στα αναγνωστικά του δημοτικού. Συναντούσα αυτή την καρδιά μάλαμα κι ήθελα πολύ να τη γνωρίσω. Ήθελα μάλιστα πολύ να της μοιάσω. Η μορφή της είχε πάρει μυθικές διαστάσεις μέσα μου. Κάτι σαν εξωγήινη που κατέβηκε από τον πλανήτη Καραμέλα, ένα πράγμα.  Κάτι σα Νηρηίδα που ξεπήδησε από μυθολογική σκηνή αλλά προπαντός μούσα των σελίδων που διάβαζα.

Η αλήθεια είναι ότι γνώρισα την Αγγελική πρώτα μέσα από τα βιβλία της σα συγγραφέα κι ύστερα σαν άνθρωπο. Έτσι κι αλλιώς την Αγγελική την αγαπάς με όλες τις ιδιότητες που έχει, γι’ αυτό και δεν της απευθύνεις το λόγο χρησιμοποιώντας τον πληθυντικό. Δε λες κυρία Βαρελλά αλλά απλά Αγγελική και αυτομάτως το στόμα σου γεμίζει γλύκα. Γιατί, βλέπετε καλά μου παιδιά, η Αγγελική κατορθώνει και κάνει την ανθρωπιά, την καλοσύνη και το ήθος σημαία σε όλα της τα έργα. Τα πασπαλίζει με μπόλικο χιούμορ, τους βάζει μπόλικο γλάσο με αστείες καταστάσεις και μας παραδίδει αλήθειες βγαλμένες από τη ζωή για να τις απολαύσουμε μικροί και μεγάλοι.

Πρόκειται για την γλυκυτάτη πρώτη κυρία, κυρία με Κ κεφαλαίο, της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Υπηρετεί την υψηλοτάτη παιδική λογοτεχνία μισό αιώνα περίπου. Γι’ αυτό κι έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, της οποίας υπήρξε πρόεδρος για πολλά χρόνια, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σωματεία που προάγουν τη φιλαναγνωσία και το ελληνικό παιδικό βιβλίο. Το Υπουργείο Παιδείας τη βράβευσε για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και προτάθηκε για το σύνολο του έργου της για το Βραβείο Άντερσεν το 1990.

Έγραψε πολλά παραμύθια και λογοτεχνικά βιβλία για εσάς τα παιδιά, πού να τα απαριθμήσω όλα, είναι κι ένα κατεβατό. Είμαι σίγουρη ότι τα περισσότερα τα γνωρίζετε:
«Φιλενάδα….φουντουκιά μου!»
«Ένα πρωί με τον…. Αίσωπο»
«Δράκε, Δράκε …εισ' εδώ;»
«9 τηλεφωνήματα κι …. ένας λαγός»
«Τα παπουτσάκια που λένε ….παραμύθια»
(Εγώ λέω μόνο την α΄ λέξη και τα παιδιά συμπληρώνουν τον υπόλοιπο τίτλο από γνωστά βιβλία της).

Είδατε, εσείς κύριοι μεγάλοι, ότι τα παιδιά διαβάζουν; Όποιος ξαναπεί ότι τα παιδιά δε διαβάζουν, θα του βάλουμε ένα μεγάλο τσιρότο στο στόμα.

Η Αγγελική μας είναι πολυγραφότατη. Έκανε μεταφράσεις, έγραψε παιδικά ημερολόγια, βιβλία μυθολογίας και ιστορικά. Μάλιστα για το έργο της "Κόρινθος" τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 1998. Τα περισσότερα παιδιά τη γνωρίζετε από τα καλοκαιρινά βιβλία γνώσεων για τις διακοπές και είμαι σίγουρη ότι όλα θέλατε σήμερα να της σφίξετε το χέρι και να δείτε σε ποιο απ’ τα δυο μανίκια κρύβει τη μαγική της πένα, αυτή που σας ταξιδεύει στην Ελλάδα, σε χώρες μακρινές, αλλά και μέσα στον εαυτό σας για να πραγματοποιήσετε το πιο γοητευτικό ταξίδι αυτογνωσίας που κάνει ο άνθρωπος.

Αυτή είναι η προσκαλεσμένη συγγραφέας μας εδώ στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ των Πατρών, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα του παιδιού, 11 Δεκεμβρίου του 2011. Τυχαίο; Δε νομίζω (απαντούν εν χορώ τα παιδιά). Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στο βιβλιοπωλείο ΠΟΛΥΕΔΡΟ που είχε την πρωτοβουλία να φέρει τη συγγραφέα να συνομιλήσει με τα παιδιά.

Κι απ’ ότι διάβασα στις εφημερίδες θα παίξει μαζί σας την αλφαβήτα των δικαιωμάτων. Κι επειδή η αλφαβήτα ξεκινάει με το Α και το Β, σας ρωτάω και θέλω να το φωνάξουμε δυνατά. Εσείς θα πείτε 2 ονόματα από το Α και το Β κι εγώ μόνο το ρήμα. Πάμε λοιπόν:
Αγαπάμε ….

Αγγελική Βαρελά (απαντούν τα παιδιά. Στη συνέχεια η συγγραφέας ανεβαίνει στη σκηνή, συνομιλεί με τα παιδιά, παίζει μαζί τους την αλφαβήτα με τα παπουτσάκια, μιλά για το βιβλίο )

Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Full premium theme for CMS

Bookmaker bet365 The best odds.