Πολιτιστικοί σύλλογοι και Περεσιάδης. ΣΤΥΞ 2004

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και ο Σπυρίδων Περεσιάδης (Σταθμοί συλλογικής μνήμης)

 

Το παιχνίδι με τις χρονολογίες στόχο έχει  να υπενθυμίσει τους σταθμούς της συλλογικής μνήμης της τοπικής κοινωνίας μας στο πρόσωπο του συγγραφέα Σ. Περεσιάδη (Σ.Π). 150  χρόνια συμπληρώνονται φέτος  από τη γέννησή του και άλλος ένας σταθμός «λίπασμα μνήμης» όπως θα έλεγε και ο Ζαν Πολ Σαρτρ, κρίνεται απαραίτητος. (1875) Ας γυρίσουμε όμως τη στρόφιγγα του χρόνου στα 1875  όπου ιδρύεται στην Ακράτα ο πρώτος Κοινοτικός Σύλλογος με την επωνυμία «Σεραφείμ». Πέντε
(1880) χρόνια μετά ανοίγει τα φτερά του το Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σωματείο «Ηώς» με στόχο την καλλιέργεια και ψυχαγωγία των κατοίκων. Οι άνθρωποι που υπηρέτησαν  τότε  το σύλλογο  κατέγραψαν στο ενεργητικό του το ανέβασμα των
(1893) έργων του Σ.Π. Ήταν Μάης του 1893  όταν στην αυλή του σπιτιού του Γ. Σακελλόπουλου, η «Γκόλφω» συναντήθηκε με το θεατρόφιλο κοινό της Ακράτας. Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της εποχής  εκείνης ο συγγραφέας πρωτοστατεί διδάσκοντας και σκηνοθετώντας  ερασιτεχνικές παραστάσεις  και παράλληλα συγγράφοντας τα θεατρικά του έργα. Μέσα από την εφημερίδα «Αστραπή» που εξέδιδε, κάλυπτε τόσο τα πολιτικά όσο και τα πολιτιστικά τεκταινόμενα της εποχής του.

(1906) Αρχές του 21ου αιώνα η ίδια γενιά ανήσυχων ανθρώπων  πλαισιώνει  το σύλλογο «Αιγαί» που ιδρύεται το 1906.  Για δυο δεκαετίες περίπου τα έργα του Σ.Π επαναλαμβάνονται. Οι οργανοπαίχτες της εποχής Ν. Ράλλης, Θ.Παπαναστασίου και Π. Σπυράκος ξεκινούν με πανηγυρική μουσική τις παραστάσεις ενώ τους γυναικείους ρόλους  ενσαρκώνουν άντρες. Η αυλαία για τις γυναίκες ηθοποιούς θα ανοίξει πολύ αργότερα και θα ‘ναι το 1943 με τη θεατρική παράσταση «Το Γεφύρι της Άρτας».
(1924) Η ίδρυση της «Αναγέννησης»   το 1924 σφραγίζει την ιστορία του πολιτισμού στην Ακράτα. Στο «πνευματικό κέντρο» που θεμελιώθηκε το 1927, οι άνθρωποι του συλλόγου σε συνεργασία με το πνευματικό δυναμικό του γυμνασίου Ακράτας,
(1949) διοργανώνουν το 1949 το α΄ φιλολογικό μνημόσυνο για τα 30χρονα απ’ το θάνατο του θεατρικού συγγραφέα με ανέβασμα  της «Εσμέ» από το Νίκο Χωμενίδη.

Παράλληλα αναλύεται διεξοδικά από πνευματικούς ανθρώπους  του τόπου η βιογραφία και το έργο του.
(1950) Αλλά και στα χωριά της Κραθίδας τα έργα του Σ.Π έχουν μεγάλη απήχηση. Στις 28 Οκτωβρίου του 1950 για πρώτη φορά τους γυναικείους ρόλους υποδύονται γυναίκες μέλη του Συλλόγου «Προοδευτικός Σύλλογος Νέων ο Πήγασος» του  Πλατάνου. Το 1966 στο καφενείο του Γιωργίκου στην Παραλία Πλατάνου ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία η «Γκόλφω» από τους νέους του χωριού. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων την περίοδο της κατοχής στα χωριά της Φελλόης τα έσοδα από τις παραστάσεις της «Γκόλφως» διατίθενται για την κατασκευή του καμπαναριού της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στην Όαση. 

(1970)  Η «Αναγέννηση», η Κοινότητα, το Γυμνάσιο και ο σύνδεσμος «Χελμός» συντονίζουν το β΄ φιλολογικό μνημόσυνο στις 17 Μαΐου 1970, που περιλαμβάνει τιμητικό ψήφισμα της Εταιρείας  Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, ανάπτυξη του έργου του συγγραφέα και εντοίχιση πλάκας στο σπίτι του στην Ακράτα. Το ίδιο βράδυ ανεβαίνει για άλλη μια φορά η «Γκόλφω» για «…τον επίσημο εορτασμό της 50νταετηρίδος, από του θανάτου του ποιητού», όπως αναφέρει ένας εκ των ηθοποιών στο ημερολόγιό του. Οι μαθητές του Γυμνασίου Ακράτας ανεβάζουν τη χρονιά εκείνη το «Χορό του Ζαλόγγου».

(1993) Πριν 11 χρόνια, το 1993, η Αναγέννηση βαφτίζει το αφιέρωμά της στο συγγραφέα  «Έτος Περεσιάδη». Είναι τα 100 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της Γκόλφως από ερασιτέχνες ηθοποιούς στην Ακράτα. Μουσικές, χορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και ανατύπωση των θεατρικών έργων «Γκόλφω»- «Εσμέ» απαρτίζουν το πλούσιο αφιέρωμα. Οι μαθητές του Γυμνασίου Ακράτας παρουσιάζουν τον «Προεστό του Χωριού» με μεγάλη επιτυχία.

(2003) Η πρόσφατη έκδοση  της «Γκόλφως» από τις εκδόσεις Α.Α Λιβάνη (2003) με επιμέλεια του Τάσου Γεωργαντόπουλου και χορηγία του Δήμου Ακράτας αποτέλεσε το έναυσμα για την καθιέρωση του θεσμού των Περεσιάδειων.   
(2004)Σήμερα διαβαίνοντας το ολυμπιακό έτος 2004 άλλος ένας σταθμός -τιμή στο Σ.Π, καταγράφεται στη συλλογική μνήμη. Ένας σταθμός που οικοδομείται  από ανθρώπους που υπηρετούν ιστορικούς συλλόγους, όπως η «Αναγέννηση» και η Φιλαρμονική με το Ωδείο Ακράτας, αλλά και με το πνευματικό δυναμικό των σχολείων. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ακράτας συνδιοργανώνουν τα «Περεσιάδεια» με αφορμή τη συμπλήρωση ενάμιση αιώνα από τη γέννηση του συγγραφέα. Το πολιτιστικό καλοκαίρι παίρνει χρώμα από το τοπικό μας κεφάλαιο που η ανάδειξή του γίνεται επιτακτική ανάγκη σε ένα κόσμο απρόσωπο και διεθνοποιημένο. Οι  εκδηλώσεις  που επιλέγηκαν  προς τιμήν του συγγραφέα είναι:  η διεξαγωγή πανελλήνιου συνεδρίου, η έκδοση των πρακτικών από τον εκδοτικό οργανισμό Α.Α. Λιβάνη, η ζωή και το έργο του συγγραφέα με τη μορφή θεατρικού αναλόγιου, η εκπαιδευτική αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου (κατασκευή βαλίτσας με βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο και ηλεκτρονικά επεξεργασμένο τμήμα του ιστορικού αρχείου του συγγραφέα) που θα «ταξιδεύει» στα σχολεία και στους θεατρικούς οργανισμούς- σχολές της χώρας για μια καλύτερη γνωριμία με τον δημιουργό, την εποχή και τον τόπο του.

Η φετινή μας επιλογή στην υπόθεση του Πολιτισμού, πόλος ενδοσκόπησης στην ιστορία του τόπου μας ή όπως λέει η Κική Δημουλά, στις επιχωματώσεις των κυμάτων να ανελκύσουμε όλα εκείνα τα ταξίδια τα επιβατηγά που φορτώσαμε με θέλω και με κάρβουνο.  

 

Ιούλιος 2004
Η πρόεδρος του συλλόγου
Αναστασία Ευσταθίου

 

 

 

Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Full premium theme for CMS

Bookmaker bet365 The best odds.