ΥΔΩΡ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΣΤΥΞ 2004

Ύδωρ πολιτισμού το φετινό καλοκαίρι

 

Το τοπικό κεφάλαιο είτε αυτό πηγάζει στα βάθη της μυθολογίας για τα νερά της Στύγας είτε στην ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου για το Σπύρο Περεσιάδη του 20ου  αιώνα πρέπει να αναδεικνύεται με σκοπό να προβάλει τη φυσιογνωμία του τόπου. Το καλοκαίρι του 2004 ο πολιτισμός στην Ακράτα  έσκυψε πάνω σε αυτό το τοπικό κεφάλαιο για να αντλήσει υλικό, να το υπηρετήσει και εντέλει να το παρουσιάσει ποικιλοτρόπως.

Και πρώτα πρώτα η υποδοχή της φλόγας. 
Η βασική ιδέα για την υποδοχή της φλόγας ήταν να ξετυλιχθεί το κουβάρι του μύθου και η κόκκινη κλωστή του να δέσει σφιχτά την ιστορική διαδρομή του τόπου μας με το χθες και το σήμερα μέσα από την άρρηκτη σχέση του με το υδάτινο στοιχείο. Η κάθοδος του νερού του Κράθη και η συνάντησή του με τον Κορινθιακό κόλπο συμβολίζει  έναν κύκλο μακραίωνης ζωής που κουβαλά μνήμες απ’ τη Θεογονία του Ησίοδου, τα Αχαϊκά του Παυσανία, παραδόσεις απ’ τα Κλουκινοχώρια, θρύλους για τα ξωτικά και τις νεράιδες του Χελμού και σύγχρονα στοιχεία που αρδεύουν από την παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση με τον Αρίσταρχο, το φαράγγι του Περιστεριώνα, τον Κούρκαφα και τη σύγχρονη πόλη Ακράτα. Με το μουσικοχορευτικό δρώμενο «Ύδωρ Ζωής στη Φλόγα που Περνά» θελήσαμε να παρουσιάσουμε  μέσα από τον κύκλο του νερού την ιστορική εξέλιξη του τόπου μας. Η Ακράτα, πόλη της δημιουργίας και του πολιτισμού υποδέχτηκε τη φλόγα της ειρήνης προσφέροντας αντίδωρο στη σύντομη διαμονή της την ιστορία μας. 

Ύστερα ο θεσμός των «Περεσιάδειων».
Σε προηγούμενα άρθρα μου έχω αναφερθεί εκτενώς στη σημασία που έχει για τον τόπο μας η ανάδειξη του έργου του τυφλού δημιουργού Σ. Περεσιάδη. Όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου προφανώς θα αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για έναν πολυτάλαντο άνθρωπο που υπηρέτησε την τέχνη του λόγου ως ποιητής, λογοτέχνης, δημοσιογράφος και βέβαια δραματουργός  που είναι και ο πιο αναγνωρίσιμος  ρόλος του στο ευρύτερο κοινό. Αυτή την έννοια είχε και η διεξαγωγή του συνεδρίου, να σκιαγραφήσει δηλαδή τον άνθρωπο Περεσιάδη, να αποκαλύψει το δημιουργό, το δάσκαλο και να φωτίσει την ιδιαιτερότητα και την απήχηση του έργου του.  Οι εισηγητές, άνθρωποι που υπηρετούν το θέατρο, την κριτική αλλά και το θεατρικό σανίδι, άνθρωποι που παραδίδουν μαθήματα στα πανεπιστημιακά έδρανα ή ψηφίζουν νόμους στα έδρανα της βουλής  δήλωσαν πόσο σημαντικός ήταν ο συγγραφέας  και το έργο του και επαίνεσαν τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων «Περεσιάδεια». Ο βουλευτής Ανδρέας  Φούρας μου είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια του συνεδρίου «χαίρομαι, γιατί ο Σύλλογός σας δεν μυρίζει ναφθαλίνη». Η Αναγέννηση στην ογδοντάχρονη πορεία της στα μονοπάτια του πολιτισμού έχει καταφέρει με τους νέους ανθρώπους της να κομίζει άποψη στον πολιτισμό.

Η αναμνηστική έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις  Α.Α Λιβάνη και θα ενταχθεί στην εκπαιδευτική βαλίτσα για το συγγραφέα, θα περιέχει: α) τις εισηγήσεις, β) τα δημοσιεύματα του τύπου, γ) το κείμενο του θεατρικού αναλόγιου, δ) το ¨άγνωστο¨ για το ευρύ κοινό έργο «Νεράιδες» που αποτελεί έναν ύμνο για την κοιλάδα της Νωνάκριδας και τέλος στοιχεία από τις εικαστικές εκθέσεις που εντάχθηκαν στα «Περεσιάδεια» και παρουσιάστηκαν στην αίθουσα της «Αναγέννησης». 

Ο λόγος που γράφεται αυτό το άρθρο αποσκοπεί πρωτίστως στο να παρουσιαστεί το βαθύτερο σκεπτικό των δράσεων αυτών αλλά και για να αποδοθούν ευχαριστίες στους συμμετέχοντες. Δεν θα μπορούσα να κλείσω με άλλον τρόπο εκτός από ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που σήκωσαν στις πλάτες τους  το βαρύ φορτίο της υπόθεσης πολιτισμός-εθελοντισμός,  που πολύ απλά  σημαίνει ατέλειωτες πρόβες μες στο καλοκαίρι, κούραση από την περιοδεία και πυρετώδεις προετοιμασίες  για την παρουσίαση ενός θεατρικού που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όπου κι αν παίχτηκε (ας μην ξεχνάμε τους Δέκα Μικρούς Νέγρους και τις 8 παραστάσεις που δόθηκαν σε όλη την Αχαΐα), ενός θεατρικού αναλόγιου που κατάφερε να συγκινήσει και να αποδώσει με άριστο τρόπο τον άνθρωπο και το δημιουργό Σπ. Περεσιάδη κινητοποιώντας τρεις γενιές Ακρατινών ερασιτεχνών παιγμένο σε πολύ προσεκτικά επιλεγμένα μέρη (πλατείες Άι Γιωργιού και Μεσορουγγίου),  ενός συνεδρίου που δούλεψαν ακάματα και σιωπηλά νέοι άνθρωποι είτε ως διοργανωτές είτε ως γραμματειακή υποστήριξη και μιας τελετής υποδοχής της φλόγας που ξεκίνησε από τα δυο εξάχρονα παιδάκια για να καταλήξει στις Νηρηίδες, στις πρωταγωνίστριες θεότητες Στύγα και Ίριδα  και στους περιηγητές.

Αλλά και σε όλους όσους στο παρασκήνιο βοήθησαν χωρίς ποτέ  να ζητήσουν αναγνώριση και εύσημα από το χειροκρότημα των θεατών τρέχοντας να βρουν απίθανα αντικείμενα και ρούχα για να ζωντανέψουν μια εποχή, μακιγιάροντας και ρυθμίζοντας τον ήχο, κουβαλώντας και στήνοντας σκηνικά,  αναγνωρίζοντας μόνο το όνομά τους στα ψιλά γράμματα ενός προγράμματος ή ενός δελτίου τύπου που -δυστυχώς- οι εφημερίδες συνήθως παραλείπουν ως «περιττό». Ο εθελοντισμός στην Ακράτα βρήκε φέτος την πλήρη υπόστασή του. Φαίνεται το όλο ολυμπιακό ευφρόσυνο κλίμα βοήθησε στη συγκέντρωση τόσων ανθρώπων με σκοπό να προσφέρουν στα σωματεία της Αναγέννησης, της Φιλαρμονικής και άλλων Συλλόγων.   

Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ντύνουν με ένδυμα το γυμνό όνειρο και που χωρίς αυτούς το όνειρο παραμένει φυλακισμένο στη φαντασία του ενός χωρίς να υπηρετεί το σύνολο. Η Ακράτα καταφέρνει ακόμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς του ωχαδελφισμού και του ατομικισμού να λειτουργεί συλλογικά, να παράγει πολιτισμό, να συνεργάζεται σε επίπεδο Συλλόγων και να δραστηριοποιεί ανθρώπους όλων των ηλικιών.  

Ένα ευχαριστώ απευθύνεται και στη δημοτική αρχή που η θητεία της στον πολιτισμό έχει αποσπάσει επαινετικά σχόλια αφού στήριξε κάθε προσπάθεια των Συλλόγων και φορέων Πολιτισμού και έδωσε αυτή την εικόνα που πολλοί δήμοι θα ζήλευαν για τον τόπο τους.  Η βράβευση του ιστορικού της  Ακράτας,  Τάσου Γεωργαντόπουλου, στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα αποτελεί μόνο ένα  δείγμα της  προσπάθειας αυτής. Από την άλλη ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Ακράτας με το έμψυχο δυναμικό του και την υλικοτεχνική υποδομή του έδωσε φτερά σε όνειρα, συνδιοργάνωσε  και έδωσε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν  και να καταθέσουν την άποψή τους στα πολιτιστικά τεκταινόμενα του τόπου.


Σεπτέμβρης 2004
Αναστασία Ευσταθίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Full premium theme for CMS

Bookmaker bet365 The best odds.